13 Eylül 2015 Pazar

Tanrının İstegi ve İslam

Tanrının Evreni Yaratma sebeplerinden bazılarına bakarsak;

Tanrının insanlar üzerindeki etkisini ve yaratılan Evrene insanın bakış açısını görme isteği..

Tanrının insanlara verdiği akıl nimetinin sonuçlarını görme isteği..


Tanrının insanın varoluş çabasındaki izleyeceği yolu görme isteği..


Tanrının kendinde olanı varlık alemine serme isteği..


Tanrının insanların kendisini bulma isteği..



Aslında "istek" kelimesi sanki Tanrının bunlara ihtiyacı olduğu izlenimi vermektedir.Eğer böyle düşünürsek o halde şunu da düşünmemiz gerekecektir.Kendisini bilmesini sağlayan varlıkları üretmekten aciz ve bilinmesini sağlayacak yöntemi olmayan Tanrı..

Burada önemli olanın Tanrının bizlere akıl vererek bizlere göstermiş olduğu kıymeti onu bulma yolunda kullanmış olmamızdır.Yani aklınız varken bunu Tanrıyı bulma yolunda kullanmadan asalakça bir davranış sergilememenizdir.Ve onun buyruklarına uyarak ona değer verdiğini göstermenizdir.


Bu konuda islamın görünmeyene,bilinmeyene,kanıtlanmamış olana;ama varlığıyla kendini belli eden bir güce,tefekkür etmeyi teşvik etmesine,düşünmez misiniz gibi hitap cümlelerinde hep insanı arayışa sürüklemeyi amaç edinen bir yapısı vardır. Sonuçta böyle bir dine inanmak insanda kayıp değil,kamil bir olgunluğa erişmenin yanında insanın felsefi yönünü destekleyici durumları da içerir.Binlerce dinin olmasını da artık makul görüyorum.Bence bu kadar din aslında islamı kanıtlar niteliktedir.Tüm dinler amaçlarını kendi öğretilerine bağlı olarak gerçekleştirmek isterken islam bu işin imtihan yönünü ortaya koymaktadır.İmtihan ile Tanrıyı görmeden bile onun isteklerine uyma inceliği ve erdemini sergileyebilmek önemlidir.Kişi Tanrıyı bilmeli ve onu arama yoluna düşmelidir.Kendisini bu dünyanın Tanrısı (bencillik) olarak görmekten ziyade onun insanlara verdiği akılla yapması gerekeni sergileyerek Tanrının ondan olmasını istediği bir birey haline gelmesini sağlamaktır.


Kendi istek ve tutkularını tanrı edinen kişiyi gördün mü? (Furkan 43)

O Evrende yaptıklarıyla kendini belli ediyorsa, insanda yaptıklarıyla kendisini bir Tanrının varlığına işaret edecek şekilde belli etmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Klasik Sorular

1.Allah'in tüm bu olanlardan sonra hedeflediği nedir? 2.Meşhur Ahzap süresindeki peygamberin evlatligiyla evlenmesinin hikmeti? 3.Dini...